The Acoustic Guitar Forum

Go Back   The Acoustic Guitar Forum > General Acoustic Guitar and Amplification Discussion > Build and Repair

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-14-2013, 12:23 PM
2toss 2toss is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2013
Location: SFV, CA
Posts: 95
Default Setup...........do I need one?

Apologize in advance for another dumb beginner's question...........

Have only been playing nine months (nylon acoustic), and have not had a setup done. Now that I've begun learning to play some bar chords further down the neck, I've noticed that the distance between the strings and the frets is fairly minimal on the first 3 or 4 frets, but as you go down the neck, the distance is significantly higher. Do I need a setup? Or, since I am still pretty much a rank beginner should I just leave it as is?

Thanks,

2Toss
Cordoba C7
Reply With Quote
  #2  
Old 11-14-2013, 12:30 PM
Ned Milburn Ned Milburn is offline
Registered User
 
Join Date: Feb 2011
Location: Dartmouth, NS
Posts: 3,125
Default

Most new guitars are not setup properly from the factory, even instruments of $2000 and more.

If your guitar has never been setup, there is a good chance it should have a setup.
__________________
----

Ned Milburn
NSDCC Master Artisan
Dartmouth, Nova Scotia
Reply With Quote
  #3  
Old 11-14-2013, 08:19 PM
kcnbys kcnbys is offline
Charter Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Austin, TX
Posts: 1,711
Default

Probably worth the $50 or $60 for a setup. At least then you'll know, and your guitar will be as playable as possible.
__________________
Taylor 517
Taylor DN3
Yamaha FS800
Reply With Quote
Reply

  The Acoustic Guitar Forum > General Acoustic Guitar and Amplification Discussion > Build and Repair

Thread Tools



All times are GMT -6. The time now is 01:10 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright ©2000 - 2018, The Acoustic Guitar Forum
vB Ad Management by =RedTyger=